De oorsprong van het kerstpakket: van boeren traditie tot werkgevers waardering

De oorsprong van het kerstpakket: van boeren traditie tot werkgevers waardering

Leestijd: 2 minuten


Kerst is een tijd van geven, delen en waardering tonen. Een van de meest geliefde tradities in Nederland rond deze tijd is het geven en ontvangen van kerstpakketten. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En wanneer krijg je een kerstpakket? We nemen een duik in de geschiedenis.

De oorsprong: een blijk van waardering

Het kerstpakket vindt zijn oorsprong in het begin van de 19e eeuw. In die tijd was het bewaren van voedsel tijdens de koude wintermaanden een uitdaging. Bij de boerenbevolking was het gebruikelijk om rond Kerstmis mensen die langs de deur kwamen te trakteren op eten en drinken als teken van waardering. Dit waren vaak warme lekkernijen zoals chocolademelk of brood met rozijnen en amandelspijs.


Voor het personeel dat op de boerderijen werkte en daar  woonden, was er een speciale traktatie. Op tweede kerstdag mochten zij naar hun eigen familie om Kerstmis te vieren. Als blijk van waardering voor hun harde werk kregen zij een mand vol lekkernijen mee. Deze manden waren gevuld met producten van het land, zoals vers fruit, groenten en vleeswaren.

De evolutie: van boeren naar bedrijven

Wat begon als een traditie onder boeren, werd al snel overgenomen door andere ambachtslieden. Ook zij gaven hun personeel en leerlingen traktaties mee naar huis tijdens de kerstperiode. In plaats van alleen voedsel, begonnen deze pakketten ook kleine cadeautjes te bevatten.


Met de tijd evolueerde deze traditie verder en werd het kerstpakket een symbool van waardering van werkgevers naar hun werknemers. Het werd een manier voor bedrijven om hun dankbaarheid te tonen voor het harde werk van hun personeel gedurende het jaar.

Wanneer krijg je een kerstpakket?

Traditioneel ontvangen werknemers hun kerstpakket vlak voor de kerstvakantie. Dit is een moment van het jaar waarop veel bedrijven hun waardering willen tonen aan hun personeel. Het exacte moment kan variëren per bedrijf, maar het is vaak een feestelijk moment waarop het personeel samenkomt en de pakketten worden uitgedeeld.

De inhoud: van traditioneel tot origineel

Hoewel de traditionele kerstpakketten met etenswaren nog steeds populair zijn, zijn er tegenwoordig veel variaties beschikbaar. Dankzij leveranciers zoals Geefhetcadeau, kunnen bedrijven kiezen uit een breed scala aan thema's en producten. Of het nu gaat om een pakket vol met lekkernijen uit een specifiek land, een wellness-pakket of toch liever wat traditioneels, er is voor elk wat wils.


Het kerstpakket is een diepgewortelde traditie in Nederland die de test der tijd heeft doorstaan. Van zijn bescheiden oorsprong bij de boeren tot de uitgebreide pakketten van vandaag, het blijft een speciale manier om waardering te tonen tijdens de feestdagen. En of je nu een werkgever of werknemer bent, het moment van het openen van een kerstpakket blijft een van de hoogtepunten van het seizoen.